Site icon BSDD

Temiz Deniz Tabanı Farkındalık Etkinliği

Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şube Başkanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Temiz Deniz Tabanı Farkındalık Etkinliği 03/04/2021 tarihi gün doğumu ile birlikte başladı. Etkinlik kapsamında elde edilecek görüntüleri sizlerle paylaşacağız. Etkinlik detayları aşağıda belirtilmiştir.

TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ AYDIN ŞUBE BAŞKANLIĞI

BİREYSEL SU ÜRÜNLERİ DALGIÇLARI YARDIMLAŞMA ve DAYANIŞMA DERNEĞİ

TEMİZ DENİZ TABANI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

ÖZET: Denizlerimiz her geçen gün artan miktarda kirleticilerle karşı karşıya kalmaktadır. Deniz kıyıları, plaj ve kumsallarla ilgili pek çok proje olmasına karşılık deniz tabanı ile ilgili çok fazla etkinlik bulunmamaktadır. Deniz tabanına çökmüş kirleticiler gözle görülmediğinden ve kıyılardaki kirleticilere nazaran çok daha uzun süre bulundukları yerde kaldıklarından kirleticilikleri ve zararları daha fazladır. Bu etkinlik ile bu kirleticiler konusunda bir farkındalık oluşması amaçlanmaktadır.

AMAÇ: Deniz tabanının ne tür aktivitelerle kirlendiğini belirlemek, deniz tabanı kirlilik çeşitlerini belirlemek, belirlenen kirleticilerin durumunu saptamak, derinliğe bağlı kirleticileri saptamak, yasal ve yasa dışı avcılık malzemelerinin deniz tabanına ve deniz canlılarına verdiği zararları saptamak.

Deniz tabanı kirleticilerini insan müdahalesi olmadan denizden uzaklaştırmak neredeyse mümkün değildir. Yer değiştirebilen kirleticiler akıntılar ile yer değiştirse bile yine deniz tabanında kalmakta ve kirletici özelliğini devam ettirmektedir. Kirleticilerle birlikte, kirletici özelliği bulunmayan fakat deniz canlılarına zarar veren deniz tabanı etkenleri de bulunmaktadır. Kullanılmayan, batık, terk edilmiş balık ağları ve balık tuzaklarıdeniz canlılarını yakalamaya devam etmekte, yakalanan deniz canlıları açlıktan ve diğer canlıların saldırısından kaynaklı ölmektedir. Ayrıca yasal ve yasa dışı bazı avlanma yöntemleri deniz tabanındaki canlılığa zarar vererek pek çok canlının yaşaması için gerekli olan deniz çayırlarının yok olmasına sebep olmaktadır. Etkinlik kapsamında bu avlanma yöntemlerinin deniz tabanında bıraktığı etkileri gözlemlemek, bulunan balık ağlarının türlerini belirlemek ve mümkün olanların karaya çıkartılması amaçlanmaktadır.

KATILIMCILAR: Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Aydın Şubesi, Bireysel Su Ürünleri Dalgıçları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BSDD), Didim Kaymakamlığı, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Didim Liman Başkanlığı, TCSG-21 Sahil Güvenlik Komutanlığı, Didim Belediyesi, Deniz Patlıcanı avcılığı yapan dalış tekneleri, bu teknelerde çalışan kaptanlar, dalgıçlar, Silo Tarım, Kocaman Balıkçılık, Sadıklar Su Ürünleri, MM SeaFood, Anadolu Ajansı.

KATILIMCI GÖREV DAĞILIMI:

ETKİNLİK DETAYLARI:

Etkinlik zamanı: 03.04.2021 – 06.04.2021 tarihleri, sabah gün doğumu ile akşam gün batışı aralığında. Etkinlik tanıtımı 05/04/2021 saat 11:00 Didim Balıkçı İskelesi

Etkinlik sahası: Akbük Balıkçı Barınağı ile Didim Limanı (D-Marin) arasında kalan Kuşadası Liman sınırı ile sınırlı deniz tabanı.

Etkinliğe Katılacak Gemiler ve Dalgıçlar

1. Özcan KAYAOĞLU

2. Gökhan ATAN

3. Ceylan ŞAKRAK

Etkinlik süresince gemi ve dalgıçlar bakımından değişiklik olması durumunda anlık olarak Liman Başkanlığına bilgi verilecek ve değişikliğin sebebi geçici dalış planına eklenecektir.

Yapılacak Çalışmalar: Anadolu ajansı ve etkinliğe katılan dalgıçlar su altı kameraları ile gerekli gördükleri anda kaydı başlatarak video alacak ve bu aldıkları görüntüleri etkinlik paydaşları ile paylaşacaklardır. Görüntüler üzerinde bölme (video süresini kısaltma) haricinde, görüntü düzeltme, efekt ekleme, başka video görüntüleri ile birleştirme gibi hiçbir dijital işlem yapılmayacaktır. Bazı dalgıçlar görüntüleri anlık olarak sosyal medya üzerinden paylaşarak (canlı yayın) etkinlik kapsamında alınan görüntülerin güvenirliğini arttıracaktır.