Basın, İlgili Kurumlar ve Kamuoyuna Duyuru

Derneğimizi kurmuş olduğumuz 2020 yılından bu yana gerek etkinliklerimiz, gerek faaliyetlerimiz hususunda ilgili kurumlara, özellikle Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve bağlı kurumlarına yeterince etkin olamadıkları sahadan bilgi aktarmaya çalıştık. Bununla birlikte Çevre Bakanlığının ilgili Genel Müdürlükleri ile Ulaştırma Bakanlığının ilgili Genel Müdürlükleri ve bağlı kurumlarına da benzer şekilde bilgi aktarmaya, sahada karşılaşılan yasadışı eylemler ve dalgıçlarımızın karşılaştığı güçlükleri kamu yararına olması ümidiyle paylaşmaya gayret ettik.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü sözlü ve yazılı olarak bildirdiğimiz hiç bir konuya gereken önemi göstermemiştir. Bu bildirileri sırasıyla paylaşmak istiyoruz.

  1. Deniz patlıcanı avcılığında uygulanan alan yasağının gerekçesini ve bilimsel dayanağını defalarca sorduk. Hiçbir cevap alamadık.
  2. Alan yasağının yasal avcılar olarak bizleri engellediğini fakat kaçak olarak avlanan avcılara karşı hiç bir önlem alınmadığını ve bu yüzden avcılığın olanca hızı ile devam ettiğini fotoğrafları ile kendilerine sunduk. Buna rağmen her hangi bir girişim yapılmamasının kendileri hakkında soru işeretleri oluşturduğunu da ifade ettik. Kaçak avcılıktan kimler para kazanıyor? Yetkililer bu durumdan ne gibi kazançlar sağlıyor? Bu soruları defalarca soruk. Hiç bir yanıt alamadık.
  3. Tüm deniz ürünlerinde uygulanan boy yasağı, deniz patlıcanı ve deniz salyangozunda uygulanmıyor. Bu canlıların üremesine fırsat vermek zorundayız. Geleceğimizi kendi ellerimizle karartıyoruz. Bunun için neden gerekli düzenlemeler yapılmıyor?
  4. Her avlak sahanın belirli bir gemi kapasitesi var ve geçtiğimiz yllarda bazı bölgelerde gemi sayısı aşırı düzeyde arttı ve canlı popülasyonu üzerinde aşırı bir baskı oluşturdu. Bu baskı canlı stoklarının zarar görmesine neden oldu. Bu konuda niçin hiç bir düzenleme yapılmıyor?
  5. Dalış gemileri için hiç bir standart bulunmamaktadır. Her isteyen gemi sahibi gemisini dalış gemisi olarak kullanabiliyor fakat pek çok gemi dalgıçlar için uygun bir avlanma ortamı sağlanamıyor. Bu konuda destek verebileceğimizi defalarca belirttik. Hiç bir yanıt alamadık.
  6. Dalış gemileri ve dalgıçlar deniz üzerinde ve karaya çıkış noktalarında defalarca denetleniyor fakat firmalar yeterince denetlenmiyor. Bu denetimsizliğin sebeplerini defalarca sorduk. Cevap alamadık.
  7. Dernek olarak Deniz ve Çevre için yaptığımız etkinliklere 1 ay önceden haber vermemize rağmen hiçbir katılım sağlanmıyor. Bu duyarsızlığın sebebini sorduk. Cevap alamadık.
  8. Zor şartlarda çalışan dalgıçlarımızın çektiği geçim sıkıntılarını defaatle paylaşmış olmamısa rağmen, dalış gemileri ve dalgıçların çalışma şartları ayrıca geçim standartlarının yükseltilmesi açısından bakanlığınızın hiç bir çalışmasının olmamasının sebebi nedir diye sorduk. Cevap alamadık.
  9. Kaçak avcılık vergi kaybına sebep olmaktadır. Ayrıca kaçak avcılık ile elde edilen ürün menşe belgesi olmadığından yurt dışına kaçak olarak gönderilmektedir. Bu ürünün daha ucuza satılmasına ve doğal olarak döviz kaybına sebep olmaktadır. Bu tür avcılığa ve döviz kaybına göz yummaya devam edecek misiniz diye sorduk. Cevap alamadık.
  10. Geçen yıllarda bakanlığın gerekli düzenlemelerde gecikmesinden dolayı av sezonları tebliğde belirtilen zamanlardan günlerce sonra başladı. Bu yıl ise 15 nisanda sezonu kapatarak yasal avcıların avlanma sürelerini kısalttınız. Bu hak mahrumiyetidir. Bunları telafi etmek için hangi çalışmaları yaptınız diye sorduk. Cevap alamadık.
  11. Dalgıçlarımızın pek çok su altı etkinliklerinde (ağ kurtarma, batık çıkarma, su altı görüntüleme vb) bakanlığınıza yardımcı olabileceğini resmi yazı ile bildirdik. Bu konularda yapılan çalışmalar nelerdir? Diye sorduk cevap alamadık.

Bununla beraber Çevre Bakanlığına de yapacağımız etkinliklerde önceden haber verdik hiçbir katılım sağlanmadı. Sebebini sorduk, cevap alamadık.

Son olarak Ulaştırma Bakanlığı’ne verdikleri bazı desteklerden dolayı teşekkürü bir borç biliriz. Sayın Genel Müdür Ünal BAYLAN ve ekibi hali hazırda geçim sıkıntısı çeken dalgıçlarımızın Bireysel Su Ürünleri belgeleri konusunda yardımcı olarak dalgıçlarımıza bir can suyu verdiler. Fakat halen bazı Liman Başkanlıklarında uygulanan keyfi durumların ortadan kaldırılması için kendilerine bilgi aktarmaya devam edeceğiz.

 

Yönetim Kurulu Başkanı

Kemal KUK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir