Temiz Deniz Tabanı Farkındalık Etkinliği 2. Etap Sonuç Raporu

İlk etabını Mart ayında yapmış olduğumuz Temiz Deniz Tabanı Farkındalık Etkinliğinin ikinci etabını Kasım ayı içerisinde tamamlamış bulunmaktayız. Etkinliğimizi dalgıçlarımız ve tekne sahibi arkadaşlarımız ile birlikte Didim Belediyesi Haricinde hiçbir kurumdan destek almadan tamamlamış olmak bize daha fazla güç vermiştir. Böylelikle resmi kurum desteği olmadan da böyle büyük bir etkinliği tamamlayabileceğimizi kamuoyuna göstermiş olmanın gururu içerisindeyiz. Etkinliği ortaklaşa yürüttüğümüz Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şubesi üyeleri ve Başkanı Erdem TUSU’ya teşekkürlerimizi sunarız.

Sonuç Raporu

10.11.2021 – 30.11.2021 tarihleri aralığında planlanan etkinlik, belirlenen tarih aralığında tamamlanmıştır. 16.11.2021 saat 11:00’de Akbük Balıkçı Barınağında yapılması planlanan etkinlik tanıtımı, 17.11.2021 saat 11:00’de Didim Liman Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, yerel gazeteciler, etkinlik sponsorları Silo Marine, Kocaman Balıkçılık, MMSea Food firmalarının saha sorumluları ve çalışanları, Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şubesi ve Bireysel Su Ürünleri Dalgıçları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri ve Akbük halkının katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Etkinlik tanıtımı ile katılımcılara etkinlik kapsamında yapılacak çalışmalar anlatılmış, Mart ayında tamamlanan etkinliğimizden elde edilen veriler paylaşılmıştır.

Akbük Balıkçı Barınağı ile Taşburun Balıkçı Barınağı arasında kalan Kuşadası Liman sorumluluk sınırı ile sınırlı deniz tabanı etkinlik sahası olarak belirlenmiş ve belirlenen saha içerisinde 16 ayrı lokasyonda görüntüleme ve atık toplama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Görüntü alınan alan lokasyonları, Panayır adası yaklaşık 300 metre açıkları (Doğu), Didim Akbük Koyu Koca Reis Burnu yaklaşık 100 metre açıkları, Altınkum Plajı yaklaşık 250 metre açıkları, Kırık İçi Koyu yaklaşık 200 metre açıkları, Cennet Koyu yaklaşık 250 metre açıkları, Akbük Balıkçı Barınağı içi ve yaklaşık 100 metre açıkları (2 kez), Akbük Çamlık Koyu 100 metre açıkları (2 kez), Didim Yat Limanı (D-Marin) içi ve 150 metre açıkları, Didim Balıkçı İskelesi 100 metre açıkları (2 kez) şeklindedir.

Görüntü alınan deniz tabanı alanlarının büyük bir kısmında deniz tabanının kirleticilerle kaplı olduğu görülmüş ve görüntülenmiştir. Kirleticilerin büyük çoğunluğu derinlik farkı gözetmeksizin insan kaynaklı atıklardan oluşmaktadır. Bulunan kirleticilerden bazıları kutu, cam ve plastik şişe, plastik sandalye, naylon poşet, plastik çuval, halat ve ip parçaları, olta iğnesi, muhtelif giyim eşyaları, ayakkabı, terlik şeklindedir.

Kirleticilerin bir kısmı ticari ve amatör balıkçılık faaliyetleri ile oluşmaktadır. Terk edilmiş balık ağları, balık ağlarının halatları, pakete avcılığında kullanılan misina ve ipler, değişik büyüklükteki olta iğneleri bu kirleticilerden bazılarıdır. Bulunan en büyük parçalar demir kafes ve yaklaşık 600 kg ağırlığındaki algarna adı verilen özel bir av aracıdır. Yasaklanmış avlanma araçları ile yapılan avcılık faaliyetleri neticesinde deniz çayırları ile kaplı olması gereken deniz tabanının büyük bölümünde bu çayırların yok olduğu görülmüştür.

Etkinlik kapsamında alınan görüntülerin bir kısmına aşağıdaki videolar ile ulaşabilirsiniz.

Akbük Balıkçı Barınağı 50 Metre Açıkları

Akbük Çamlık Koyu 100 Metre Açıkları