Deniz Patlıcanının Hikayesi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen deniz patlıcanı avlak sahalarından olan Aydın’ın Didim ilçesinde dalış yapan profesyonel dalgıçlarımız 5,5 ayını suyun altında geçiriyor. Anadolu Ajansı ile ortaklaşa gerçekleştirğimiz su altı çalışmalarına aşağıdaki galerimizden erişebilirsiniz.

« arasında 2 »

Günün ilk ışıklarıyla açıldıkları denizde kahvaltılarını yaptıktan sonra hazırlık yapan dalgıçlar, hava makinesine bağladıkları 150 metre uzunluğundaki özel hortumlarla 35 metreye kadar dalış yapabiliyor. “Vurgun yeme” riski nedeniyle su altında kaldıkları derinliği sürekli kontrol eden ve basınca uyum sağlamak için sık sık ara veren dalgıçlar, hava şartlarının izin vermesi durumunda ortalama 6 saatlik dalış yapıyor. Günlük 40 kilogram deniz patlıcanı avlama kotası bulunan dalgıçlar, topladıkları patlıcanları kesip temizledikten sonra satışa hazır hale getiriyor ve kıyıda bekleyen ihracatçı firma temsilcilerine satıyor.

Başkanımız Kemal KUK (Bireysel Su Ürünleri Dalgıçları Derneği) kendilerini “denizin mevsimlik işçileri” olarak nitelendirdiklerini söyledi. Derneğin yaklaşık 1000 üyesinin bulunduğunu aktaran Kuk, “Bir nevi gurbetçi gibiyiz. Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen insanlar var. Her kitleden insanın çalıştığı bir aile. Bizim işte en önemli şey tedbir. Tedbir almazsanız maalesef ölüm riski var. Bu ürünün ülke ekonomisine milyonlarca dolar katkısı var. Tamamı yurt dışına gönderiliyor. Bizim kültürümüzde yok ama Çin ve Kore bu canlıyı çok tüketiyor.” dedi.

“Denizde çetin ve zor bir gün geçiriyoruz”

Zonguldak’tan teknesiyle yaklaşık 1 haftalık yolculuğun ardından Didim’e gelen Semih Sökesoğlu (36) da havaların iyi olduğu günlerde dalış yaptıklarını kaydetti. Denizi çok sevdiğini aktaran Sökesoğlu “Denizde çetin ve zor bir gün geçiriyoruz. Suyun altında çalışmayı seviyorum. Fakat bugünkü mera bizi sıkıntıya soktu. Mahsul yok denecek kadar az. Bundan dolayı su altındaki çalışma sürelerimizi biraz daha artırıp ona göre kazançlarımızı dengelemeye çalışıyoruz. Su altı gerçekten anlatılmaz yaşanır. Sanki kendi evimdeymişim gibi oluyor dedi. Ayrıca bu iş çok zorlu bir iş. Sabır ve yetenek gerektiriyor. ‘Hemen başlayayım’ dediğinizde olmuyor. Denizi sevmeniz gerekiyor. Gelir gider dengesinden daha çok bu işe aşık olmanız gerekiyor. Yoksa parasıyla puluyla değerlendirilecek bir iş değil. Sabır ve sevgi bu işin en önemli ayrıntısı.”  diye devam etti.

“Suyun altında tek başınasınız”

Tedbir alınmadığında ölüm riskinin fazla olduğunu vurgulayan Sökesoğlu, “Çünkü suyun altında tek başınasınız. Herhangi baygınlık ve baş dönmesi durumunda yanınızda kimse olmuyor. Dışarıdan bakıldığında fazla para kazanılıyor gibi görünüyor ama harcadığımız emeği düşününce inanın bu rakamlar az bile kalıyor.” diye konuştu.

Aileden uzak başka bir ilde çalışmanın zor olduğuna dikkati çeken Sökesoğlu, şunları kaydetti: “Suyun altındaki özgürlük bambaşka. Deniz işi çok başka. Tatil gününde bile çalışmak istiyor bu işin sevdalıları. Dışkısı olan küçük parçalarını takip ediyoruz ve avlıyoruz. Elimizle tek tek zemine dokunarak topluyoruz. Siyahlar daha çok suyun altında açık alanda oluyor. Beyaz patlıcan ise otların arasında oluyor. Denizin altında gördüğümüz pislikleri de çıkartıyoruz. Çünkü biz bu denizden ekmek yiyoruz.”